dimarts, 11 de juny del 2013

Focs artificials!


El nom de l'entrada, ve donat pel nom que reb a l'escoleta on faig les pràctiques el dia de cloenda d'un projecte. Record que, com ja he esmentat una sèrie de vegades a aquest bloc, a Teringa fan feina per projectes. Així doncs, es procura reservar una activitat especial, que pugui servir per revisar tots els aprenentatges del projecte, però que alhora convidi a a la celebració, per acomiadar així un període que arriba a la seva fi.

A aquesta darrera entrada de "Amb I d'Infant", arriba el moment de mirar enrere i fer una avaluació final del que ha suposat la creació i manteniment d'aquest bloc, i la realització de l'assignatura de Reflexió i innovació educativa.

dilluns, 10 de juny del 2013

diumenge, 9 de juny del 2013

Quins aspectes he millorat?


Ha arribat el moment de tornar a fer una atuoavaluació per revisar l’assoliment de les competencies de l’assignatura. Cal dir que algunes d’aquestes les he pogut millorar gràcies a l’assignatura mateixa, però que l’experiència de les pràctiques m’ha aportat una també una nova perspectiva.

diumenge, 2 de juny del 2013

Visitant altres blogs...


Els comentaris que vaig fer als blogs de les meves companyes el passat dia 26 d’abril, foren a les direccions següents:

1. El canvi de bolquers, del bloc Els Reietons:

 http://elsreiatons.blogspot.com.es/2013/04/bona-practica.html


3. L'experimentació i exploració a totes les etapes, del bloc Millorant amb els cinc sentits:

 http://millorantambelscincsentits.blogspot.com.es/2013/04/lexperimentacio-i-lexploracio-totes-les.html
  
Amb aquest exercici, pens que les competències que es treballen són la 1.1., ja que he fet una recerca fins que he triat tres entrades que em semblaven bones actuacions professionals, i la 1.2., perquè per fer-ho he accedit a altres blocs, que m'han aportat nous aprenentatges.


dissabte, 1 de juny del 2013

Aprenem dels altres


Fa tres anys que sentim sovint allò que "dels nostres companys també podem aprendre", i és que qualsevol pot tenir alguna cosa a ensenyar-nos, fins i tot els infants més petits; per la qual cosa és imprescindible parar atenció en els detalls d'aquells projectes que han duit a terme els nostres companys i companyes.

Les dues darreres sessions de classe de l'assignatura de reflexió i innovació educativa, les hem passat compartint els nostres projectes de millora i els documentals d'aquelles persones que ja tenen convalidades les pràctiques de l'etapa 0-3.

dijous, 16 de maig del 2013

Altres projectes de millora

A l'entrada anterior presentava el que serà el nostre projecte de millora a l'escoleta Teringa. Un projecte o pla de millora, sorgeix de les necessitats viscudes; bé sigui per millorar alguna cosa que no funciona així com cal o bé com a proposta d'alguna cosa nova que pot donar valor al centre. Aquestes propostes poden afectar a una fracció petita del centre, tant en espai com en agents implicats, o tractar-se d'un canvi que influeix a tot el centre, o que fins i tot, suposi un treball col·lectiu de tota la comunitat educativa, inclòs, l'equip educatiu, els infants o les famílies.

Tot i això, aquest canvis no es podran dur a terme sense un equip de mestres implicats, que cerquen la innovació i la millora de manera constant; serà així com es podran fer canvis i propostes que facin de l'escola un espai viu. Així, com ens deia l'escriptor anglès Aldous Huxley, "existeix al menys un racó de l'univers que amb tota seguretat pot canviar, i ets tu mateix".

Vull dir que tenia intenció d'investigar més enllà dels blocs dels meus companys i les meves companyes, però aquest és un tema que crec que encara no està molt present a la xarxa, o jo personalment, no he tengut sort en la cerca de material documental envers el tema. Hem qued però amb un que he trobat que pens que és un tema molt important i que sovint no es tracta de manera explícita; aquest és "el traspàs de l'etapa 0-3 a l'etapa 3-6 anys". Així doncs, he decidit triar-ne a part dos propostes d'entre els blocs que ja conec, ja que també he trobat propostes molt engrescadores!

dijous, 9 de maig del 2013

L'hort escolar




El projecte de millora que hem de desenvolupar per tal que el centre ho pugui dur a terme el proper curs és “l’hort escolar”. Aquest ha estat un projecte de millora elegit pel propi centre i el plantejarem de manera grupal entre les tres practicants que estem ara al centre. 

El treball de l'hort a l'escola, és una forma d’oferir als infants una educació medioambiental, basada en la cura, respecte i defensa de la natura. La nostra és una societat fonamentada en els serveis i la tecnologia, majoritàriament ens dediquem al sector terciari; mentre els paissatges naturals esdevenen urbans i es perd progressivament l’hort en el sentit tradicional.







dijous, 25 d’abril del 2013

Aprenent per projectes


Després de detectar en què consisteix una bona pràctica i haver consultat a Internet un ventall bastant ampli de narracions d'experiències a altres centres, avui em disposo a compartir una de les pràctiques que consider més assertiva de l'escoleta on faig les pràctiques. Aquesta em pareix una bona pràctica ja que, per començar, sorgeix dels interessos dels infants i fomenta la seva autonomia i significació d'aprenentatge. Estic parlant del treball per projectes


dimarts, 16 d’abril del 2013

Bones pràctiques...


Avui compartim algunes pràctiques d'aula que es troben penjades a Internet i a l'abast de qualsevol que vulgui consultar-les. Totes aquestes  experiències em semblen enriquidores pels infants per un motiu o un altre; però, he hagut de triar-ne només tres. Això ens recorda que Internet és una bona eina per a la innovació educativa, de la qual els docents disposen actualment i que cal aprofitar per a complementar una recerca completa de cara a la planificació de noves propostes. Vull esmentar que cap d'aquestes activitats està dirigida i que el paper del docent és, en els tres casos, el d'observar i donar suport i seguretat a l'infant.

divendres, 12 d’abril del 2013

Diferents propostes de rutina a infantil


Després d'una posada en comú amb algunes companyes, he arribat a la conclusió primera de que les jornades a primer cicle d'infantil es plantegen de manera similar quant al que fa a la rutina. Això crec que es deu al fet que és precisament la rutina, entesa com una adquisició d'hàbits, una part important de l'objecte d'ensenyament d'aquest període, ja que això té a veure i facilita el desenvolupament de l'autonomia de l'infant.

dimecres, 10 d’abril del 2013

Creences dels docents


La complexitat de l'explicació de les creences que hom té, és una qüestió que comença en la formació del propi terme. La paraula creença és una formació  d'origen llatí que combina el sufixe -entia (que fa referència a un fet, activitat, una qualitat agent) a partir del verb creure, en llatí credere (posar confiança en, confiar que). Així, aquest terme fa referència a un sentiment, una idea o estat o representació mental mental, i totes aquestes són qüestions relatives i difícils de definir de manera general i objectiva, sobretot quan ja no només són creences internes, sinó que també existeix la influencia externa de l'entorn social. És molt possible que aquest sigui l'origen de, com afirmen Latorre i Blanco a l'article Algunos conceptos clave en torno a las creencias de los docentes en formación, "el concepto de creencia, de creencias docentes, no disfruta aún de unanimidad entre los diferentes autores que se han acercado a su estudio."

dimecres, 13 de març del 2013

Fent camí


A dia d'avui, ja fa prop d'un mes que estem als nostres centres de pràctiques, i començam a conèixer com funcionen i quines són aquelles característiques que els defineixen. Així, la nostra tasca d'ara en endavant es començar a "treure-li suc" a aquesta etapa, tenint en compte quin serà el nostre context. Després d'un anàlisi detallat de la meva situació actual, crec que he de treballar les següents competències i que a l'escoleta Teringa les podré treballar de la manera següent:

dimarts, 5 de març del 2013

La classe dels ferrerets



A l'escoleta Teringa, fan feina per projectes i fa la casualitat que ara mateix, estem treballant "els ferrerets". Aquest és alhora el nom que reb la classe dels infants de 2-3 anys i un dels principals motius per treballar envers aquest tema. El motiu de treballar aquest projecte a aquestes alçades de curs, no és altre que l'escolta. M'explic! En principi cada classe treballa el seu nom gairebé a principi de curs, però enguany, els ferrerets tenien molta curiositat per un altre tema: els indis. Així, fins pràcticament després de Nadal, han estat treballant envers aquest tema, engrescats en un altre projecte. Quan ja el varen donar per finalitzat, la tutora els hi va recordar que encara no sabien ben bé què eren i com vivien els ferrerets i així començà el projecte que treballam a dia d'avui.

Així doncs, el passat dimecres vàrem fer una activitat que els infants gaudiren molt. Ells ja saben que els ferrerets són un tipus de granotes, saben quin aspecte presenta el seu habitat natural (han vist fotografies), com també saben que els hi agrada botar de pedra en pedra i que per no caure's, han de posar les mans obertes. Per poder donar als infants l'oportunitat d'imitar la conducta, a fi d'interioritzar l'aprenentatge, la tutora va proposar una activitat. Després de mirar una sèrie de fotografies i observar bé quina era la postura de les "mans" dels ferrerets i com ho havien de fer per agontar-se a les pedres, varem començar per assajar aquest moviment. 


divendres, 1 de març del 2013

Ça commence aujourd hui


El títol de l'entrada ve donat per la pel·lícula "Avui comença tot", perquè d'una banda, crec que el meu camí com a mestre comença realment amb aquestes pràctiques, I d'altra perquè vull recordar que la tasca docent no es limita a l'ensenyament d'uns continguts dins l'aula; la tasca docent implica el tracte amb les famílies i altres factors polítics i socials, que no sempre estaran del nostre costat. Per això, un mestre ha de ser una persona amb una formació íntegra i constant, amb una sèrie de competències que sovint no es podem aprendre als llibres.

D'una banda hi ha les competències que tenen relació amb l'aprenentatge propi i de l'assignatura de Reflexió i Innovació Educativa, i d'altra, les competències que defineixen un bon mestre segons l'autor Perrenoult. Així doncs, començarem el blog valorant el meu punt de partida envers les meves competències generals. Per començar: